8.10.2012

Kurczak z sosem serowo-szpinakowym

Przepis wymyśliłam jakiś czas temu i szczerze powiem, że jest jednym z ulubionych Krzyśka. Namawiam Was, byśmy zerwali z przeświadczeniem, że szpinak jest okropny! Odpowiednio podany sprawi, że każdy smakosz go doceni! Z dzieciństwa pamiętamy, że każdy nie lubił szpinaku. Na szkolnych stołówkach był podawany w breistej konsystencji bez przypraw i w ten sposób większości osób się źle kojarzy. Tymczasem ja kupuje zawsze świerzy szpinak w liściach. Smakuje on zupełnie inaczej, a przede wszystkim można go porządnie wypłukać dzięki czemu nie ma groźby piaszczystego posmaku.

Składniki:
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1 opakowania sera lazur (100 g)
  • 1 opakowanie szpinaku (150 g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki: soli, pieprzu, czerwonej papryki słodkiej i ostrej, tymianku
  • oliwa z oliwek
  • olej do smażenia
Kurczaka myjemy i przekładamy go do miseczki.
Obieramy i wyciskamy na mięso ząbki czosnku.
Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy tak, by kurczak dokładnie się zamarynował. Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju na patelni tak by osiągnął  złocisty kolor z obu stron.
Następnie zmniejszamy moc kuchenki do połowy, dodajemy pokruszony ser oraz szpinak.
Mieszamy tak, by ser się rozpuścił i dusimy jeszcze pod przykryciem 5 min.
Podajemy z makaronem.


Smacznego
Bogna

4 komentarze:

  1. czekałam na takie proste danie obiadowe !(mam nadzieję, że będzie więcej takich). Przepis wypróbuję i zdam relację :)
    Pytanie: czy pokruszony ser i szpinak dodajemy do smażącego się kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser i szpinak wrzucamy jak najbardziej do smażącego się kurczaka na patelni i wszystko mieszamy po czym zamykamy na chwilkę pod przykryciem, by ser miał szansę się trochę stopić a szpinak skurczyć, potem znów mieszamy i już. Danie na prawdę proste, ale bardzo smaczne:)
      Postaram się spełnić oczekiwania i dodawać wiecej przepisów obiadowych:)
      Pozdrawiam
      Bogna

      Usuń
  2. Z tym szpinakiem jest dokładnie tak jak mówisz. Przepis wydrukowany i do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń